O meni in mojih psih

Moja zgodba

Sem Maja Jankovec, ljubiteljica narave, ki jo je življenje na pot kinologije zapeljalo pred 10. leti. Povezanost z živalmi in veselje do predajanja znanja so del mene. Zdi se, da je to moje trenutno poslanstvo. Skozi proces sodelovanja s tečajniki in psi ves čas rastem in se učim tudi sama.

Živali so v meni od nekdaj sprožale zanimanje in spoštovanje ter občutek povezanosti z naravo. Otroštvo, ki se je odvijalo v tesnem stiku z naravo, je v meni pustilo močan pečat za vse življenje. Ko sem se preselila v mesto, sem ves čas iskala ta stik in ga deloma našla tudi skozi življenje s psom.

Že med študijem se je moja pot biologije začela prepletati s poučevanjem in kasneje tudi s svetom psov. V letu 2015 je delo s psi in njihovimi vodniki postala moja služba in tako sem v takratnem društvu Fajn pes pričela z vodenjem skupinskih tečajev ter vzgojo in šolanjem psov. V letu 2018 sem postala tudi vodja osnovne vrste za Rally obedience pod okriljem Kinološke zveze Slovenije. Tekom vseh let nabiranja znanja in izkušenj sem zrasla tudi sama. Konec leta 2020 sem se odločila za samostojno pot in ustanovila Pasji vibe.  

Moji psi

Moji psi so pravi poligon za osebno rast. Vsak izmed njih je prišel z namenom, da izpostavi moj šibek del, del na katerega nisem bila dovolj pozorna ali pa si ga nisem upala priznati. Skozi leta sem se naučila, da vzrok za težave lahko vedno najdem pri sebi.

Indy - Mel iz Dobrče (8.5.2012)

Leta 2012 je prišel moj prvi pes pasme beagle s katerim sem stopila na pot kinologije. Poimenovala sem ga Indy in ime mu dobro pristoji. Je pravi raziskovalec in strasten lovec neodvisnega karakterja. Ker so bili začetni meseci z njim vse prej kot enostavni, sem pomoč poiskala v pasji šoli, kjer sem dobila številne nasvete in podporo, da sva lahko zgradila kvaliteten medsebojni odnos. Prav Indy je tisti, ki me je kot zahteven učenec in ob enem odličen učitelj popeljal v svet kinologije. Vsekakor je njegov karakter mnogo naučil tudi mene – kako postaviti meje, postati vztrajna in odločna v življenju. Preko njega sem spoznala, da je v življenju izjemnega pomena, da smo zvesti sami sebi. Edino kar zares potrebujemo imamo namreč ves čas na voljo – sebe.

Skozi najino skupno pot sva resneje stopila v šolanje in vse do danes opravila sledeče izpite:

Izpit za psa spremljevalca, IPS B-BH, junij 2014

Izpit RO I, junij 2015

Izpit RO II, julij 2016

Izpit RO III, november 2018

Fajn Mantrailing izpit-I stopnja, julij 2019

Izpit BGH-1, november 2019

Izpit RO IV, september 2020

 

Redno sva se preizkušala tudi na državnih tekmah v Rally Obediencu, kjer sva dosegala vrhunske rezultate. Najini največji dosežki:

Državna prvenstva v Rally obediencu

Sezona 2016: 2. mesto v skupnem seštevku v RO-I & certifikat odličnosti

Sezona 2017: 3. mesto v skupnem seštevku v RO-II & certifikat odličnosti

Sezona 2019: 1. mesto v skupnem
seštevku v RO-III, kjer sva osvojila 1. mesto na prav vseh
tekmah

 

 

Indy sedaj zasluženo prehaja v svoja zlata leta, zato ohranja svojo kondicijo z dolgimi sprehodi po brezpotjih v naravi in redno vadiva njegove najljubše vaje. V svobodi in brezskrbnem gibanju nedvomno najbolj uživa


Nasa - Dianthus Nasa of Pondcastle (24.9.2019)

 

Nasa je v moje življenje prišla po večletnem premisleku in končni odločitvi, da si želim delovno linijo labradorca. Je pravo nasprotje Indija in ujeli sva se že ob prvem srečanju. Takrat je kot nekaj tednov star mladiček nazorno pokazala, da ji moja energija ustreza in zaspala pri mojih nogah. Kasneje me je še dodatno prepričala s svojo delovno vnemo. Nasa zrcali mojo nesigurno stran, ki jo sama relativno uspešno prekrivam v svetu. Sama je ne more skriti in jo izraža tudi namesto mene. Ko vidim njo, zagledam sebe. Polna življenjske energije, veselja, družabna, ob enem pa plaha, nežna in ranljiva.

Delo z njo je čudovito in enostavno, najina povezava je nekaj, kar je težko opisati z besedami. Delujeva kot eno, najina energija teče, besed skoraj ne potrebujeva. V delu je hitra in polna zagona, a ob enem umirjena. Ko je čas za aktivnosti je vedno pripravljena, ko je čas za počitek pa se v trenutku umiri in počiva.

Z Naso se aktivno udeležujeva treningov in prvih tekem v prinašanju, ki so zanjo najbolj naravna aktivnost in največja nagrada sama po sebi. Na prvem mednarodnem delovnem testu iz prinašanja sva osvojili vrhunski rezultat in vsa priznanja v razredu začetnikov.

Najini dosežki

WT Mengeš, September 2021

  1. mesto v razredu začetniki/beginner class z odlično oceno (78/80 točk)

Zlata raca za leto 2021 v razredu začetniki / beginner class

Judges’ choice sodnikov Csaba Karai (H) in Bruno Julien (F)

Z Naso se pripravljava tudi za prve izpite iz Rally obedienca in poslušnosti po programu B-BH. Glede na njeno delovno vnemo sem prepričana, da vrhunski rezultati tudi tukaj ne bodo izostali.