Prišli, videli, zmagali – Nasa na prvem delovnem testu prinašanja

Z Naso sva končno dočakali najino prvo tekmovalno izkušnjo. Podali sva se na delovni test iz prinašanja oz. working test (WT), ki je zasnovan kot preizkus delovnih sposobnosti psov brez uporabe divjadi v razmerah, ki kar najbolj pristno posnemajo okoliščine in situacije, ki se lahko pripetijo pri dejanskem lovu

V soboto, 11. septembra 2021 sva se udeležili najinega prvega in letos tudi edinega delovnega testa iz prinašanja v Sloveniji. Dan je bil čudovit, delovno okolje pa naravnost po mojem okusu. Obožujem mir, gozd, travnike, vodo… in tukaj preizkušnje prinašanja tudi potekajo. Zelo hitro sem ugotovila, da je prinašanje nekaj, kar me bo ‘’potegnilo’’. Že zaradi okolja in vzdušja. Nasploh pa najraje vidim, da lahko psu ponudim delo, ki mu je zapisano v genih. Prinašanje je prinašalcem samo po sebi največja nagrada, tako naravno je.

Nasa je bila skotena jeseni 2019, torej zadnjo jesen pred ‘’lockdown’’ situacijami. Posledično kinoloških prireditev ves ta čas skoraj da ni bilo, zato sva čas izkoristili za treninge in priprave na različne izpite in preizkušnje. Na najin prvi WT sva prišli popolnoma neobremenjeni in sproščeni. Prišli, oddelali in osvojili vse, kar se je osvojiti dalo.

V razredu začetnikov/beginner (E) sva dosegli 1. mesto z odlično oceno (78/80). Ker je bila to edina letošnja tekma za pokal Zlate race sva osvojili tudi Zlato raco v razredu začetnikov/beginner (E) za leto 2021. Najlepša pa je zame potrditev s strani mednarodnih sodnikov Bruna Julien (F) in Csabe Karai (H), ki sta nama podelila ”Judges’ choice”, kar pomeni, da je Nasa resnično pes z vrhunskimi zasnovami v prinašanju.
Delo z Naso je vedno eno samo veselje. Skupaj se odlično dopolnjujeva, saj njene sposobnosti podprejo tudi mojo neizkušenost v tem športu. In tako rasteva skupaj in se učiva – jaz njo, ona mene. Hvaležna sem, da jo imam.

Deli te novičke